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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, C. O. Biotransformação do herbicida sulfentrazona em solos brasileiros. Campinas, 2006. 93f. il. Dissertação - (Mestrado) - Faculdade de Engenharia de Alimentos, Universidade Estadual de Campinas, SP.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. S.; MAIA, A. de H. N. Biodegradação do herbicida propanil por fungo isolado da rizosfera de arroz. Pesticidas: revista de ecotoxicologia e meio ambiente, Curitiba, v. 15, p. 113-121, 2005.

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3.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. de S.; FAY, E. F. Caracterização de bactérias e fungos envolvidos na degradação de sulfentrazona em solos. In: CONGRESO VIRTUAL IBEROAMERICANO SOBRE GESTIÓN DE CALIDAD EN LABORATORIOS, 4., 2007, Barcelona. Resúmenes... Barcelona: Ministerio de Agricultura, Pesca Y Alimentación, 2007. 4 p.

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4.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. S.; FAY, E. F. Caracterização de bactérias e fungos envolvidos na degradação de sulfentrazona em solos. Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2008. 21p. (Embrapa Meio Ambiente. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 51).

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5.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. de S.; FAY, E. F.; ABAKERLI, R. B.; MAIA, A. de H. N.; DURRANT, L. R. Microbial degradation of sulfentrazone in a Brazilian Rhodic Hapludox soil. Brazilian Journal of Microbiology, v. 41, p. 209-217, 2010.

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6.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. de S.; FAY, E. F.; ABAKERLI, R. B.; MAIA, A. de H. N.; DURRANT, L. R. The effects of moisture and temperature on the degradation of sulfentrazone. Geoderma, v. 147, n. 1, p. 56-62, 2008.

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7.Imagem marcado/desmarcadoMARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. de S.; FAY, E. F.; MAIA, A. de H. N.; ABAKERLI, R. B.; DURRANT, L. R. Degradation of the herbicide sulfentrazone in a Brazilian typic hapludox soil. Soil Biology and Biochemistry, v. 40, n. 4, p. 853-860, 2008.

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8.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, P. F.; MARTINEZ, C. O.; CARVALHO, G. de; CARNEIRO, P. I. B.; AZEVEDO, A. R.; PILEGGI, S. A. V.; MELO, I. S. de; PILEGGI, M. Selection of microorganisms degrading S-Metolachlor herbicide. Brazilian Archives of Biology and Technology, Curitiba, v. 50, n. 1, p. 153-159, 2007.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  10/01/2011
Data da última atualização:  15/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MARTINEZ, C. O.; SILVA, C. M. M. de S.; FAY, E. F.; ABAKERLI, R. B.; MAIA, A. de H. N.; DURRANT, L. R.
Afiliação:  Camila Ortiz Martines, FEA-UNICAMP; CÉLIA MARIA MAGANHOTTO DE SOUZA SILVA, CNPMA; ELISABETH FRANCISCONI FAY, CNPMA; Rosângela Blotta Abakerli, CPQBA-UNICAMP; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; Lúcia R. Durrant, FEA-UNICAMP.
Título:  Microbial degradation of sulfentrazone in a Brazilian Rhodic Hapludox soil.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, v. 41, p. 209-217, 2010.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sulfentrazone is amongst the most widely used herbicides for treating the main crops in the State of São Paulo, Brazil, but few studies are available on the biotransformation of this compound in Brazilian soils. Soil samples of Rhodic Hapludox soil were supplemented with sulfentrazone (0.7 µg active ingredient (a.i.) g-1 soil) and maintained at 27ºC. The soil moisture content was corrected to 30, 70 or 100 % water holding capacity (WHC) and maintained constant until the end of the experimental period. Herbicide-free soil samples were used as controls. Another experiment was carried out using soil samples maintained at a constant moisture content of 70% WHC, supplemented or otherwise with the herbicide, and submitted to different temperatures of 15, 30 and 40º C. In both experiments, aliquots were removed after various incubation periods for the quantitative analysis of sulfentrazone residues by gas chromatography. Herbicide-degrading microorganisms were isolated and identified. After 120 days a significant effect on herbicide degradation was observed for the factor of temperature, degradation being higher at 30 and 40º C. A half-life of 91.6 days was estimated at 27º C and 70 % WHC. The soil moisture content did not significantly affect sulfentrazone degradation and the microorganisms identified as potential sulfentrazone degraders were Nocardia brasiliensis and Penicillium sp. The present study enhanced the prospects for future studies on the bio-prospecting for microbial p... Mostrar Tudo
Thesagro:  Biodegradação.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/872459/1/2010AP-Silva-Microbial-9514.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA9514 - 1UPCAP - DDAPPAT 20102010.00064
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